sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Liettua 1, 2022. Baltian rannikon finaali.

LIETTUAN MERENRANNAN VAELLUS RAJALTA RAJALLE 20-25.6.2022.

TRANS ESTONIAN COAST WALKERS. The FinEst Hiking Group in Europe.

(Kartat ovat jutun lopussa)

Matkan tarkoitus oli vaeltaa koko Liettuan merenranta Latvian rajalta Kaliningradin rajalle. Idean pitkälle vaellukselle keksi Petra jo reissua edeltäneenä kesänä, kun koronan takia emme silloin päässeet matkaan. Ensin ajattelimme tehdä vaelluksen kahdessa osassa, joista kumpikin olisi ollut 50 km. Petran ehdotus 100 km:n kävelystä tuntui hyvältä. Se tehtäisiin juhannusviikolla 2022. Näin sitten tapahtui ja matkalle tuli mukaan 12 ihmistä: Virolaisia oli kuusi, suomalaisia viisi ja hollantilaisia yksi.

LAUANTAI 18.6.2022. TALLINNA JA HAAPSALU

Lähdin Ullan kanssa Eckerö Linen ms Finlandialla Helsingistä Tallinnaan klo 9.00. Samaan laivaan tulivat myös Paavo ja Marleen. Manu ja Hilkka olivat menneet Viroon kaksi päivää sitten ja olivat silloin jo Latvian Salacgrivassa. Istuimme täpötäyden laivan perässä kahdeksannen kannen ravintolassa koko matkan ajan.

Piipahdimme Tallinnassa Endla tänavilla juhlakahvilla. Kummipoika oli valmistunut, hän oli nyt Bachelor of Arts in Humanities (BA).

Lähdimme Haapsaluun. Tankkasimme Pääskülan jälkeisellä Nesteellä. Diesel maksoi 2,07 ja 95-bensa 2,05 euroa litra. Suomessa diesel oli 2,39 ja 95-bensa 2,52.

Saavuimme sateessa Haapsaluun, jossa majoituimme tavan mukaan Viieristi Majaan. Vanha-isäntä Eero ei ollut paikalla, mutta Esa oli. Kävelimme ihanan Haapsalun kaduilla ja kujilla, pääkatu oli ajokiellossa koko kadun pituisen tietyön johdosta. Nautimme illallisen Wiigi Kohvikissa. Viieristi Majassa nukun aina hyvin ja niin nytkin. Vanhoissa taloissa on jotain taianomaista ja rauhoittavaa. Ostimme Teele Kohvikista pullat aamuksi.


Marleen lauttajonossa Helsingin Länsisatamassa


SUNNUNTAI 19.6.2022. SAAPUMINEN LIETTUAAN

Teele Kohvik oli sunnuntaisin kiinni, joten nautimme majapaikan salissa omat kahvit ja Teele Kohvikista eilen ostamamme pullat. Sen jälkeen ajoimme Lihulan kautta Pärnuun. Joimme kahvit Pärnun Supelsaksad-kahvilassa, josta ehdimme linja-autoasemalle kymmeneksi. Indrek ja Harri tulivat bussilla Tallinnasta ja istuutuivat automme takapenkille. Matka kohti Latviaa ja Liettuaa alkoi.

Ajoimme Riian läpi helposti, liikennettä ei juurikaan ollut. Koko ajan satoi. Harmiksemme Väinä-joen jälkeen oleva suosikkikahvilamme Vinyl-Bar oli kiinni, mutta vähän Riian ulkopuolella oleva tuttu Restorans Irbeni oli auki. Söimme seljankat ja matka jatkui. Tiekamerat eivät välähdelleet, ne ottivat kuvansa salaa. Kolmen viikon kuluttua posti toi minulle kahdet ylinopeussakot: 20 euroa ja 40 euroa. 

Restorans Irbenistä Liepajaan oli matkaa 200 km. Taival oli pitkä ja yksitoikkoinen. Käännyimme vähän ennen Liepajaa etelään. Ylitimme Liettuan rajan pysähtymättä ja jatkoimme edelleen Palangan ja Karklen välille etsimään majapaikkaamme Gamtos apsuptyä, jonka Petra oli varannut. Eksyimme ennen majatalon löytymistä kapeille pelto- ja metsäteille, mutta kaikeksi onneksi juuri paikalle saapuvien Olevin ja Petran perässä pääsimme perille kellon näyttäessä ilta-kuutta. Manu ja Hilkka olivat tulleet jo päivällä. He olivat olleet yötä Salacgrivan lähellä olevassa kartanossa. Edelleen satoi, lämpötila oli +11 astetta. Paavo ja Marleen saapuivat paikalle. He olivat olleet yötä Latvian Lilastessa, Riiasta pohjoiseen.

Haapsalun pääkatu oli remontissa

Idyllistä vanhaa Haapsalua

Yöpaikkamme Haapsalussa oli Viieristi Maja

Kohvik Supelsaksad, Pärnu

Osa kävelijöistä oli saapunut Liettuan majapaikkaamme Gamtos apsyptyyn


MAANANTAI 20.6.2022. BALTIAN RANNIKOILLA TÄYTTYI 2800 KM.

Palelimme koko yön, huoneissa ei ollut mitään lämmitystä. Olimme unohtaneet yläkerran ikkunan auki. Meillä oli neljä huoneistoa käytössämme. Indrek ja Harri nukkuivat Manujen yläkerrassa. Keitin aamulla nokipannukahvit, vein sumppia myös naapuriin. Kävimme katsastamassa parin kilometrin päässä olevan rannan, jotta osaamme lopettaa kävelymme oikeaan paikkaan. Ufo-ravintola Kempingo Kup oli hyvä lopetuspaikka. Rajavartija tuli moittimaan meitä metsäpysäköinnistä. 

Ajoimme Palangaan, jossa ostimme Maximasta kävelyevästä. Ulla ja Marleen jäivät kyydistä viettääkseen koko päivän Palangan nähtävyyksissä. Paavon auto jäi kämpille.

Ajoimme letkassa rajan yli Latvian puolelle, jossa käännyimme heti pikkutielle rantaan päin. Paikotimme autot tuttuun paikkaan niityn laitaan. Karttaan oli merkitty paikan nimeksi Nida. Kävelimme polkua pitkin ja pusikon läpi rantaan, josta oli Liettuan rajalle pari sataa metriä. Kello oli 10.30 ja lämpötila +15 astetta. Maiden väliset rajamerkit olivat vaihtuneet syksystä 2019, jolloin lopetimme sinne edellisen kävelyn. Koronan takia rannikkoreissumme olivat olleet jäissä siitä asti. Ylitimme Liettuan rajan ilman mitään koukeroita.

Ranta oli sitä samaa hiekkarantaa koko päivän. Nuori poika näytti meille löytämiään meripihkan palasia vanhan ja kulahtaneen öljyputken luona. Keskipäivällä nautimme oluet rantabaarissa, joita alkoi olla pitkin rantaa. Oli myös pukukoppeja, istumapenkkejä ja roskiksia. Vartijoiden auto seisoi rantahiekalla päivystämässä. Kiitos on liettuaksi azu. Näkemiin on ataa.

Saavuimme Sventojiin. Koukkasimme joen takia pikkukaupungin keskustaan vanhan lomakylän läpi. Ylitimme sillan ja kuljimme betonikäytävää pitkin tietyömaalle. Söimme borsh-keitot ravintolassa. Manun ryhmä söi toisessa ravintolassa zeburehit. Kokoonnuimme rannalla ja matka jatkui. Sää parani ja ilma lämpeni. Oli lähes tyyntä. Ylitimme päivän aikana vain yhden helpon puron.

Väsymys alkoi tuntua saapuessamme Palangaan klo 17:n maissa alittaen pitkän huvilaiturin. Petra, Olev ja Indrek uivat. 17 km oli kuljettu ja vielä oli kuusi jäljellä. Huh, huh! Viimeiset kilometrit kuluivat matelemalla. 

Saavuimme lopetusmerkkinä olevalle ufo-ravintolalle iltaseitsemältä. Laahustimme siitä vielä pari kilometriä kämpille. Päivän rantakävely oli 23 km ja siihen meni aikaa kahdeksan ja puoli tuntia. Haimme autot Latvian Nidasta ja ehdimme vielä nipin napin illalliselle läheisen camping-alueen ravintolaan Kavine-baras Compensaan. Ulla ja Marleen kävelivät useita kilometriä pitkin Palangan katuja. He pääsivät kotiin Paavon kyydissä .

Majapaikkamme Gamtos apsupty, Liettua

Lähdimme metsän läpi tutkimaan lopetusrantaa

Kävelyjen lopetus olisi ufo-ravintola Kempinge Kup'in luona

Ruokaostoksilla Palangan Maximassa

Marleen ja Ulla lähtivät Maximan parkkipaikalta päiväksi Palangaan

Ajoimme rajan yli Liettuasta Latviaan

Aloituskuva Latviassa vähän ennen Liettuan rajaa

Saavumme Liettuan rajalle. Otin kuvan Latvian puolelta, Harri on jo Liettuassa.

Latvian ja Liettuan raja. Vain yksi kyltti, ei muuta. Näin helppoa rajan ylityksen pitääkin olla!

Latvian ja Liettuan rajalinja erottuu maastosta selvästi

Olev jututtaa nuorta miestä, joka oli kerännyt meripihkaa

Meripihkaa ja lasinpalasia

Vanha ja kulahtanut öljyputki oli edelleen käytössä

Piipahdimme rantabaarin terassilla. Paavo, Indrek, Manu, Olev, Hilkka, Petra ja Harri.

Poliisi valvoi rantaa

Paavo ja Indrek

Joki laskee mereen Sventojissa

Kävelimme Sventojin pikkukaupunkiin vanhan lomakylän läpi

Paavo tutkii loma-asumusten arkkitehtuuria

Oikotie

Joutsenilla oli jo poikaset

Olev nautti Sventojissa lounaaksi munakkaan

Palasimme rannalle ruokalevolle

Baltian valtioiden ja Viron saarien rantaviivaa on tullut tallattua 2800 km

Petra menossa Naisten rannalle

Päivän ainoa joenylitys. Manulta kastui taas vain toinen jalka.

Traktorin rankakuorma selvisi meille vasta Kuurin kynnäksellä

Sventoji-Palanga-välillä

Paavo tulossa Palangaan

Tauko Palangassa huvilaiturin jälkeen

Illallisravintola Kavine-baras Compensa oli lähellä majapaikkamme


TIIATAI 21.6.2022 JURATE JA KASTUTIS 

Herätys oli kuudelta. Keitin nokipannukahvit. Söimme kukin omat aamiaiset huoneissamme ja teimme matkaeväät. Maksoimme majoituksen. Kuskit veivät kolme autoa kävelyjen loppupisteeseen Olandu kepuren tienvarsiparkkiin. Lähdimme vaellukselle omasta pihasta. Rannalle oli taas se kaksi kilometriä.

Rantamarssi alkoi klo 10.30 ufolta, mihin edellisenä iltana olimme lopettaneet. Aamu oli nätti +16°. Oli vuoden lyhin yö ja edessä vuoden pisin päivä. Piti vienoa takatuulta. 

Tukkitauko istuttiin klo 12.15. Naton helikopteri kaarteli matalalla päidemme päällä. Siinä oli Hollannin tunnukset ja se teki useamman pelottelulennon meitä kohti. Emme olleet retkeilijöiksi naamioituneita vakoilijoita. Kaliningradin suunnalta oli samaan aikaan kantautunut uutisia rautatien sulkemisesta Suwalkin käytävällä. Ranta oli tyhjä muista ihmisistä. Soraa ja pikkukiveä riitti. Oli myös pehmeää, valkeaa hiekkaa, kuin lunta, joka soi kenkien alla. Raskasta kävellä.

Koukkasimme metsään, mutta palasimme pian takaisin. Ei siellä ollut sen helpompaa. Räjäytetyn bunkkerin lähellä oli maassa punainen pommi. Savitörmän alla oli kovaa hiekkaa, mikäs sen mukavampaa! Taukoja oli tunnin välein. Ulla ja Marleen jaksoivat hienosti.

Siirryimme rantatöyräälle mäntymetsään, jossa jatkoimme nousua viistosti rannan suuntaisesti ylöspäin. Saavuimme näköalapaikalle, jonka nimi oli Olandu kepure eli Dutchmen Cap. Siitä suorimme autoille klo 16.00. Steppailut tekivät 13 km. Aikaa meni viisi ja puoli tuntia.

Illallinen nautittiin Palangassa, ravintolan nimi oli A-Petit. Sitä oli meille suositellut Matias, joka oli käynyt siellä työmatkoillaan. Menimme syömään Mersulla, ryhmämme käsitti Paavon, Marleenen, Harrin, Ullan ja minut. Ruokailun jälkeen kävelimme Palangan keskustassa ja ihastuimme paikkaan. Kävelykatu oli nätti ja se loppui pitkään huvilaituriin. Näimme Liettuan muinaistarun rakkausparin, Juraten ja Kastytiksen patsaan. Muu porukka meni illalliselle majapaikkamme lähelle olevaan Kavine-baras Compensa-ravintolaan.

Poikkesimme autojenvientimatkalla kyläkaupassa

Lähdimme töihin omasta pihasta

Lähtöjono Kempingo Kup-ravintolan luona

Naton helikopteri ahdisteli meitä

Manu Indrek, Ulla ja Hilkka

Bunkkerin jäännösten lähellä lojui pommi

Kovalla hiekalla oli soma tallustaa

Tauko paikalla heti joen jälkeen

Marleen ja Paavo tauolla

Nousimme rannalta töyräälle

Näköalapaikka Dutchmen Cap

Paavo, meri ja männyt

Olandu kepure

Ravintola A-Petit, Palanga. Ulla, Harri, Marleen ja Paavo.

Palangan pitkä ja hieno kävelykatu

Palanga

Palanga

Jurate ir Kastytis, Palanga


KESKIVIIKKO 22.6.2022. LOUNAS KLAIPEDASSA. LAUTALLA NERINGAAN.

Aurinkoinen ja tyven kesäaamu! Pakkasimme kaikki kamamme autoihin ja luovutimme huoneet. Marleen ja Ulla lähtivät Klaipedaan päiväksi tekemään pellavaostoksia ja odottamaan meitä illansuussa ravintolaan Klaipedan linnan lähelle.

Ajoimme Olandu kepureen ja jätimme autot samaan ilmaiseen tienvarsiparkkiin, jossa ne olivat edellisenäkin päivänä. Marssimme pitkät raput alas rantaan ja aloimme kävellä etelään kohti Klaipedaa.

Kävely alkoi kymmeneltä. Oli aurinkoista ja lämpötila +18 astetta. Pienkiviranta. Saavuimme heti isolle bunkkerille ja sen jälkeen nudistirannalle. Jonkin matkan päässä siitä eteenpäin näimme suuret lastenjuhlat. Indrek klenkkasi, ennestään kipeää jalkaa alkoi kivistää lisää. Puolen päivän aikaan pidimme tauon rantaravintolan terassilla. Mitä maksaa on liettuaksi kiek keinuas? Bajamaja oli kuin tilattuna kuppilan vieressä. Sää muuttui helteiseksi. Klaipedan pitkä aallonmurtaja oli jo näkyvissä. Rahtilaivoja lähti satamasta merelle. Kaikilla meillä oli jo shortsit.

Poistuimme rannalta ja lähdimme kohti Klaipedan keskustaa. Kuljimme ensin omakotialueen läpi isolle tielle. Ylitettyämme rautatiesillan oikaisimme metsän läpi Klaipedan esikaupunkiin. Siitä kantakaupunkiin ja lopuksi vielä ison sillan yli ja oikealle kävelysiltaa pitkin ravintola Pilies uostasiin klo 16.00. Ulla ja Marleen olivat olleet meitä odottamassa siellä jo kahdesta lähtien. Ravintolaa oli meille suositellut ystäväpariskuntamme, joka kävi siellä talvella. Sen sijainti oli otollinen kävelyn loppupisteeksi. Päivän tepastelu oli 14 km ja siihen kului aikaa kuusi tuntia.

Kalasopat syötyään kuskit lähtivät hakemaan autoja Olandu kepuresta. Muut jäivät terassille odottamaan. Palattuamme takaisin ja otettuamme kyytiläiset ravintolasta ajoimme lautalle, joka vei meidät Kuurin kynnäkselle. Lauttamatka kesti klo 18.20-18.40. Talis ja Urve liittyivät joukkoomme. Meillä oli nyt viisi autoa. Kynnäkselle oli 30 euron pääsymaksu per auto. Maksuportti oli muutamia kilometrejä lauttarannasta etelään. Liettualaiset käyttävät Kuurin kynnäksestä nimeä Neringa, englanniksi se on Curonian Spit.

Yöpaikkamme oli Juodkrantessa sijaitseva suuri hotellin näköinen Majatalo Sea & Sand. Siitä tuli mieleen DDR. Saimme Ullan kanssa huoneen alakerrasta, kuten myös Paavo ja Marleen. Muiden huoneet olivat ylempänä. Majoituksen hinta oli 277 euroa kahdelta hengeltä kolmeksi yöksi. Kävimme heti ruokakaupassa, jonka jälkeen kaikki kaksitoista painuimme illalliselle lähiravintolaan. 

Paavo ja Marleen Gamtos apsuptyssä asuntonsa edessä

Lähtötouhuja Gamtos apsuptyssä

Ryhmäläiset Olandu kepuren parkkipaikalla lähdössä rannalle

Olandu kepuren ranta oli piensoraa

Bunkkeri

Kävin linnoituksen päällä

Saavuimme nudistirannalle

Lähestymme lastenjuhlia. Petra ja Harri.

Rannalla oli useita ravitsemusliikkeitä

Tauko terassilla

Olimme jo lähellä Klaipedaa

Poistuimme rannasta

Lankkutie johti Klaipedan esikaupunkiin

Kuljimme esikaupunkialueen läpi

Kävelimme myös asfalttiteillä

Oikaisimme metsän läpi

Rautatien yli ja vasemmalle

Kävelimme Klaipedan vanhoja katuja pitkin

Klaipedaa

Sillan yli ja sen jälkeen oikealle

Kävelysillan toisella puolella odotti Ravintola Pilies uostas

Ulla ja Marleen odottelivat meitä Pilies uostasissa kaksi tuntia

Paavo ja Talis kättelivät Kuurin kynnäksen lautalla

Manu, Paavo, Talis ja Olev samassa veneessä

Oikealla kaukana siintävät Klaipedan LNG-laivat

Asemapaikkamme Kuurin kynnäksellä oli Majatalo Sea & Sand
 

TORSTAI 23.6.2022. VIRON, LATVIAN JA LIETTUAN JUHANNUSAATTO.

Söimme Ullan kanssa omassa huoneessamme karkeaa helpepuuroa ja joimme murukahvit. Laitoimme eväät. Teimme muutoksen kävelymatkojen järjestykseen, sillä emme halunneet ajaa uudestaan kaikilla viidellä autolla maksuportin läpi. 

Veimme yhden auton Alksnyneen puomia ennen olevalle toisen maailmansodan muistomerkille odottamaan kävelyn lopetusta. Muilla neljällä autolla ajoimme kohti etelää tarkoituksena jättää ne parkkipaikalle 10 km päähän ja kävellä siitä rantaan kävelyn aloitukseen. 

Parkkipaikalla oli kuitenkin vain yhden tunnin pysäköintimahdollisuus ja lisäksi metsässä oli liikkuminen kielletty. No voi harmi! Jatkoimme ajoa 4 km eteenpäin, josta löytyi Pervalkan ilmainen parkkialue ilman aikarajoitusta. Autot siihen ja ihmiset rantaan. Ullalle ja Marleenelle tulee haasteita, ajattelimme. Indrek jäi majapaikkaan hoitamaan jalkaansa.

Kävelyn aloitus oli klo 10.30 mitä ihanimmassa kesäsäässä. Sivutuuli, vaahtopäät. Kuljimme Kuurin kynnäksen länsirannalla kohti pohjoista. Pidimme taukoja taas tunnin välein. Ei näkynyt laivoja merellä, eikä muita ihmisiä rannalla. Siellä olimme vain me ja rannan autius. Kuurin kynnäksen länsipuoli oli yhtä ja tasaista hiekkarantaa meren ja töyrään välissä silmänkantamattomiin. Moni meistä käveli paljain jaloin. Hiekasta muodostuneita pitkiä istumapenkkoja oli paljon.

Kuljettuamme 12 km nousivat Ulla ja Marleen rappusia pitkin töyrään päälle ja laskeutuivat alas sen vastapuolelle. Kello oli neljä iltapäivällä. He kävelivät kolme kilometriä pikkutietä pitkin hotellille, mutta poikkesivat ennen hotellia Aperolille ensimmäiseen vastaantulevaan baariin. Laittoivat siitä meille kuvankin. Me muut nautimme rantabaarin patiolla Taliksen ostamista jäätelötötteröistä.

Ohitimme nakurannan ja kovasti väsyneinä (ainakin minä) saavuimme kahdeksan maissa kahden miehen rakentaman omatekoisen ite-taidemajan kohdille. Nousimme töyräälle, jonka takaa löysimme pari kilometriä pitkän suoran tien. Tie johdatti meidät kynnäksen halki isolle tielle maksuportin ja Taliksen auton luo Alksnyneen. Päivän rantakävely oli 24 km, mihin käytimme aikaa 9,5 tuntia. 

Kuskit lähtivät hakemaan autoja Pervalkasta. Petra, Urve, Hilkka ja Harri jäivät muistomerkille odottamaan noutoa. Manu haki heidät. Olev meni Nidaan tankkamaan. Muut ajoimme suoraan kämpille. Oli jo myöhä. Suihkuun ja nukkumaan.

Olemme viemässä edessämme ajavaa Taliksen autoa kävelyn lopetuspaikalle

Pervalkan parkkipaikalta johti kävelytie rantaan

Pervalkan rantaan oli esteetön pääsy

Aloituskuva Pervalkassa

Ulla

Hiekkapenkat olivat oivallisia istuimia tauoilla, kunhan ei istuudu niiden reunalle

Penkan reuna petti. Paavo auttaa Ullaa ylös.

Ana ja Ulla

Olev löysi meripihkaa

Tästä Ulla ja Marleen lähtivät metsän poikki hotellille

Rouvien Aperol-hetki metsäkävelyn jälkeen 

Tauko! Talis osti pian kaikille jätskit.

Varjot alkavat jo pidentyä

Olev oli paljain jaloin ja kahlasi vedessä

Urve

Manu

Katson autiota hiekkarantaa,
ajatukseni mun kauas kantaa...

Talis ja Urve

Lopetimme päivän retken ja nousimme rannasta kahden miehen asuttaman majan kohdalla

 Kävelimme vielä kaksi kilometriä Kuurin kynnäksen halki Taliksen autolle Alksnyneen

Kaikki hotellihuoneet olivat samanlaisia

Pysäköimme automme nurmikolle hotellin taakse


PERJANTAI 24.6.2022. SUOMEN JUHANNUSAATTO.

Petra vilustui edellisenä päivänä ja jäi kämpille lepäämään. Ulla laittoi eväspalastemme väliin makrillia. Marleen ja Ulla menivät koko päiväksi Nidaan. Me muut ajoimme kävelyn aloituspaikkaan Pervalkaan.

Kävely kohti Kaliningradin rajaa alkoi Pervalkan rannalta klo 10.15. Oli tukala helle. Pidimme jatkuvasti taukoja, Preilassa moni ui. Paavo ja Manu kertoivat merimiesajoistaan. Molemmat pitivät Afrikasta ja varsinkin Senegalista. Talis tarjosi tauolla lakuja. Helle vain paheni. Yksi tauko pidettiin rapuilla istuen. Näimme, miten puiden rankoja oli laitettu kyntään töyrääseen estämään eroosiota. Muutenkin olimme havainneet, että kynnästä hoidettiin kovasti. Ehkä 30 euron pääsymaksuille oli todella tarvetta. Monin paikoin oli luonnonsuojelualueita.

Nidan kohdilla oli kansaa rannalla kuin meren mutaa. Musiikki soi räikeästi ja rantapalloa pelattiin monilla kentillä. En jäänyt Indrekin kanssa jonottamaan Vichy-vettä, vaan jatkoin matkaa yksin ottaen muut kiinni. Indrek jäi kauas hännille, jossa klenkkasi itsekseen ja ui välillä. Paavo käveli töyräällä, kun ei pitänyt rannan väenpaljoudesta. Kysyin poliiseilta Kaliningradin rajavyöhykkeestä. He nauroivat ja vastasivat, että kyllä minä sen tulen huomaamaan.

Äkkiä ranta rauhoittui ja autioitui ihmisistä. Viron kielen kannatus tarkoittaa suomen kielessä kärsimistä, totesi Olev. Kuljimme viimeisen kilometrin ennen rajaa täysin omassa ryhmässämme, ketään muita ei näkynyt missään. 

Saavuimme rajavyöhykkeelle klo 16.30. Vain aitatolpat ja yksi veltto köysi sekä varoituslappu kertoivat meille, että pidemmälle ei ollut asiaa. Rajavyöhyke oli reilun kilometrin levyinen. Kaukana pilkotti vartiotorni. Kyllä meidät oli huomattu. 

Päivän rantakävely oli 16 km. Käytimme siihen 6 tuntia ja vartin. Otimme asiaankuuluvat kuvat ja kapusimme töyräälle ja sen takaiseen metsään. Kävelimme polkuja pitkin Nidasta Kaliningradiin johtavalle asfalttitielle ja sitä pitkin ajoesteen läpi Marleenen ja Ullan luo, jotka odottivat meitä Baltic Petroleumin bensa-asemalla. Kello oli 17.30. Diesel maksoi 2,059 ja 95-bensa 2,119 euroa litra.

Haimme autot Pervalkasta ja kiertelimme kivassa Nidassa, joka oli nätti paikka. Ajoimme kämpille ja nautimme hotellin pihalla ryhmäkuoharit. Marssimme koko porukka illalliselle Ravintola Malkan täpötäydelle terassille. Onneksi Ulla oli varannut pöydän.

Juhannusaatto, lähdimme Pervalkan rannalta etelään

Tulimme uimarannalle

Manu kävi pyykillä

Talis tarjosi lakritsia

Indrek lepää

Tauko rappusilla

Tässä vastaus traktorikuormaan maanantaina: Puiden rankoja käytetään eroosiota vastaan.

Tässä puiden rangat ovat jo osittain peittyneet hiekkaan

Jonossa, kuin köyhän talon porsaat...

Pidimme paitoja palamisen ehkäisemiseksi

Rantaelämä oli vilkasta Nidan rannalla

Kuljimme täydellä biitsillä ihmisiä väistellen

Paavo palasi töyräältä, jossa kulki hetken omissa ajatuksissaan
Nidan jälkeen ranta autioitui

Kaliningradin rajavyöhyke alkaa tästä

Rajavyöhykkeen merkkinä oli vain vaatimaton aita ja kielto menemästä pidemmälle

Kävelimme metsän poikki tielle

Marleen odotti meitä Kaliningradin tiellä

Tie Nidasta Kaliningradiin oli poikki

Baltic Petroleum. Diesel maksoi 2,059 ja 95-bensiini 2,119 euroa litra.

Nautimme hotellimme pihassa Juhannuskuoharit

Juhannus-illallisella Juodkrantessa


LAUANTAI 25.6.2022. BALTIAN RANNIKKOVAELLUSTEN FINAALIPÄIVÄ.

Herätys oli kuudelta ja lähtö hotellilta kahdeksalta. Huoneiden luovutus ja kaikki kamat autoihin. Pukeuduin tummaan pukuun ja valkoiseen kauluspaitaan. Oli juhlapäiväni.

Veimme ensin kaikki ihmiset eilistä Paavontietä pitkin kynnäksen halki itetaiteilijoiden majan tuntumaan. Sieltä kuskit lähtivät viemään autoja kynnäksen pohjoiskärkeen Aquariumin parkkipaikalle. Hilkka jäi Manun autoon päiväksi odottamaan ja kutomaan. Palasimme Paavon autolla takaisin lähtöpaikalle. 

Lähdimme kävelemään klo 9.30 muiden perään. Laitoin ensimmäisellä tauolla pikkutakin reppuun, kun tuli niin kuuma. Oli hellettä ja nakurantaa. Sen jälkeen tavallisten ihmisten rantaa koko matkan pohjoiskärkeen asti. Oli taas useita rantabaareja. Nähtävästi kaikki eivät halunneet maksaa pääsymaksua kyntäälle. Maksuportti on useita kilometrejä lauttarannasta etelään, joten kyntään pohjoisrannoille pääsee ilman maksua.

Vastaamme tuli kaksi latvialaista nuorta miestä, Ilia ja Eduard, jotka olivat vaeltaneet Latvian rannikon kokonaan ja olivat nyt matkalla Liettuan rannalla kohti Kaliningradin rajaa. Kerroimme, että olimme vaeltaneet Viron rannikon kokonaan ja 29 Viron saaren ympäri sekä Latvian rannikon kokonaan aloittaen kävelyt vuonna 1998. Nyt oli kyseessä Baltian finaali ja juhlapäivä. Siksi minulla oli puku päällä. Sanoivat meitä esikuvikseen. Toivotimme hyvää matkaa puolin ja toisin.

Ulla ja Marleen lähtivät rannasta taas omille teilleen ja menivät taksilla baariin jalkamiesten lauttasataman lähelle kynnäksen toiselle puolelle. Me muut jatkoimme marssia ihmismassassa kohti aallonmurtajaa, joka oli määränpäämme. 

Saavuimme betonielementeistä rakennetun aallonmurtajan luo klo 14.00. Se oli siinä. Baltian maiden merenrannat oli nyt kuljettu. Viron, Latvian ja Liettuan merenrantojen yhteispituudeksi saimme 1662 km.

Paavo, Petra ja Olev uivat. Kävelimme 10 km neljässä ja puolessa tunnissa. Otimme kuvia ja halasimme. Poksautimme lämpimän kuoharin. Seurueeseemme kuuluivat samat viisi vaeltajaa, jotka olivat mukana kävelyjemme ensimmäisenä päivänä 12.9.1998: Olev, Petra, Talis, Indrek ja minä. 

Olemme vaeltaneet Baltian merenrannoilla 2888 km seuraavasti: 

Viron rannikko      1998-2004       1013 km  

Viron saaret           2004-2019       1226 km

Latvian rannikko   2014-2019         549 km 

Liettuan rannikko  2022                  100 km

Sujautin koinsyömän pukuni roskikseen kävellessämme rannalta autoille. Olin ostanut tumman, villakankaisen puvun vuonna 1974, ja se teki nyt viimeisen palveluksensa. Puvussa oli himmeät liituraidat.

Ajoimme lauttaan, joka vei meidät Klaipedaan. Siitä ajoimme Siauliaihin Hotel Baras Grafaiteen parinsadan kilometrin päähän. Samaan hotelliin tulivat myöhemmin myös Manu ja Hilkka.

Paavo ja Marleen ajoivat yöksi Liepajaan, josta seilasivat seuraavana aamuna Travemündeen. Olev ja Petra ajoivat yöksi Cecikseen. Talis ja Urve ajoivat Siuliaihin.

Tervehdin kuvan katsojia juhlapuku päällä

Vastaamme tuli latvialaisia rannikkovaeltajia

Olev lepää

Klaipedasta lähteviä laivoja oli jo näkyvissä

Moi vaan uimarannalta!

Kuurin kynnäksen pohjoisosissa oli runsaasti rantakansaa

Ideoin Olevin kanssa rannikkokävelyt Vantaan Rajakylässä kesällä 1998. Tähän se johti.

Lopetimme Baltian rannikkokävelyt Kuurin kynnäksen pohjoiskärkeen Klaipedan aallonmurtajan luo

Paavo, Talis ja Petra kävivät uimassa

Kävelyporukkamme. Lopetuskuva 1.

Kävelyporukkamme. Lopetuskuva 2.

Nämä viisi konkaria aloittivat rannikkovaellukset Virosta 12.9.1998. Antti, Olev, Indrek, Petra ja Talis.

Nakkasin 50 vuotta vanhan pukuni roskikseen

Aloituskuva 12.9.1998. Tabasalu, Kase 6.

Aloituskuva Tabasalun rannassa 12.9.1998

Talis liittyi mukaamme Murastessa

Päätimme Vääna-Joesuun rannalla sateessa, että kävelemme koko Viron rannikon. 

Vaelluspäivämme Liettuassa

Kävelymatkat Kuurin kynnäksellä eli Neringalla


SUNNUNTAI 26.6.2022. AAMUINEN KÄYNTI HILJAISELLA RISTIKUKKULALLA.

Saimme hotellissa aamiaisen tunnilla aikaistettuna jo seitsemältä, jotta ehtisimme Muugaan klo 16:ksi. Matkaa oli 460 km. Poikkesimme kuitenkin heti Siauliain Ristikukkulalle. Latvian rajan kohdalla oli vain shikaani ja alennettu nopeusrajoitus. Baltian teillä oli 90 km/h nopeusrajoitukset. Rekat ajoivat samaa nopeutta. Ohituskaistat olivat tuntematon asia. 

Riian keskustan läpiajo oli nopea, sillä keskipäivällä ei ollut vielä minkäänlaisia ruuhkia. Lämpötila oli noussut +34 asteeseen. Ostimme kahvit Saulkrastin Cirkle Q:sta ja tuliaiset nopeasti vähän ennen Viron rajaa Alko 1000:sta. Sain Salacgrivassa 20 euron ja Riian lähellä 40 euron ylinopeussakot.

Saavuimme Tallinnaan. Jätimme Harrin bussipysäkille Pääskülassa ja Indrekin vähän myöhemmin. Saavuimme navigaattorin ohjeistamina Muugan satamaan klo 15.00. Pääsimme laivaan rekkojen sekaan melkein heti. Laivamme oli Eckerö Linen ms Finbo Cargo, joka lähti aikataulunsa mukaisesti klo 16.00 ja saapui Vuosaaren satamaan klo 19.00. Nautimme laivan keularavintolassa kahvit ja Skagen-leivät. Laivamme ohitti heti alkumatkasta Pranglin saaren. Ajokilometrejä tuli koko reissusta 1600. Siitä 1300 km oli maantieajoa Liettuaan ja takaisin. Siirtymäajoja kävelyjen aloitus- ja lopetuspaikkojen välillä Liettuan mantereella ja Kuurin kynnäksellä oli 300 km.

Hotel Baras Grafaite, Siauliai

Manu ja Hilkka tulivat yöksi samaan Siauliain hotelliin

Siauliain hiljainen ristikukkula

Poikkesimme kukkulalle pikaisesti

Ehdimme ajoissa laivaan. Eckerö Linen ms Finbo Cargo lähti Muugan satamasta.

Autokannella olivat rekat ja henkilöautot sekaisin

Pranglin saari on lähellä Muugaa. Kävelyryhmämme kiersi saaren vuonna 2006.

Vaellukset 20-25.6.2022

1. kävelypäivä: Latvian ja Liettuan raja - Gamtos apsuptyn ranta, 23 km

2. kävelypäivä: Gamtos apsuptyn ranta - Olandu kepure, 13 km

3. kävelypäivä: Olandu kepure - Restauronas Pilies uostas, Klaipeda, 14 km

4. kävelypäivä: Pervalka - Alksnynen ranta, 24 km

5. kävelypäivä: Pervalka - Kaliningradin raja, 16 km

6. kävelypäivä (Baltian finaali): Alksnynen ranta - Kuurin kynnäksen pohjoiskärki, 10 km

Reissulla oli 12 vaeltajaa: Kuusi Virosta, viisi Suomesta ja yksi Hollannista.

Olemme mitanneet askelilla, hiihtopotkuilla ja aironvedoilla Viron, Latvian ja Liettuan rantaviivojen yhteispituudeksi Narvajoelta Kaliningradin rajalle 1662 km. Mittaus alkoi 12.9.1998 ja päättyi 25.6.2022. Ehdimme tuona aikana kiertää myös 29 Viron Itämeren saarta. Latvialla ja Liettualla ei ole meressä saaria.



Rannikkokävelymme Virossa, Latviassa ja Liettuassa 12.9.1998-25.6.2022




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti