lauantai 22. huhtikuuta 2017

Viron saarimatka 45. Mustasaar ja Tauksi. Helmikuu 2017

HIIHTO MUSTASAAREN JA TAUKSIN YMPÄRI 24 ja 25.2.2017

Mustasaar sijaitsee 5 km Haapsalusta itään

Tauksi sijaitsee 25 km Haapsalusta etelään

Talvi 2017 oli lauha. Helsingissä satoi talven aikana viisi kertaa uuden lumen mustaan maahan.
Suomen joukkueen Viron länsirannikon jäähiihtoon muodostivat Manu, Tuomas ja minä. Seilasimme Tallinnaan Eckerön aamulaivalla perjantaina 24.2.2017. Meri oli jäätön. Autokyydit antoi Indrek.

Poikkesimme Tallinnan jälkeen Suurupin rannalla. Meri oli avoin. Tuomas ja Indrek.

Suurupissa on ensimmäisen maailmansodan aikaisia puolustuslinnoituksia

Haapsalun majapaikkamme oli Beguta Lillepood Guest House

MUSTASAAREN KIERTO 24.2.2017

Ajoimme Haapsalusta Herjavaan, josta kävelimme traktoritietä pitkin rantaan

Länsituuli oli ajanut pari viikkoa ennen matkaamme Väinameren jäälle 20 cm vettä, mutta yöpakkaset olivat ennen reissuamme jäädyttäneet sentin-parin jääkannen. Se kesti, mutta ajoittain antoi periksi, jolloin putosimme 20 cm syvyiseen veteen. Veden alla perusjää oli 20 cm paksu, minkä kokeilin retkikirveelläni.

Mustasaar näkyy kaislikon takana. Vaellusryhmämme Trans Estonian Coast Walkers yöpyi soutureissulla Mustasasaaressa kesällä 2000. Mustasaar sijaitsee Haapsalunlahdessa 5 km Haapsalusta itään.

Mustasaar on kokonaan kaislikon keskellä. Ympärysmitta on 3 km. Aurinko paistoi kuvaushetkellä, mutta sakea lumipyry oli tulossa.

Manulta ja Indrekiltä jäivät vesivanat, Tuomas hiihtää kovemmalla jäällä kaislikon reunassa

Mustasaar on kierretty ja palasimme metsän läpi autolle. Hiihtomatkaa tuli 5 km ja aikaa meni puolitoista tuntia. Kierroksella olivat Tuomas, Indrek, Manu ja minä. Jokaisen sukat kastuivat.  

Oli Viron 99-v itsenäisyyspäivänä. Tuomas Haapsalussa Taksi Pubin rapuilla. Ravintola oli kiinni.

Talumehe Körts oli auki. Aluksi oli siankorvasuikaleita ja pääruoaksi villisikaa. Illan lopuksi saunoimme.

TAUKSIN KIERTO 25.2.2017

Kolmas kerta toden sanoo. Teimme hukkareissun vuonna 2015, jolloin mantereen ja Tauksin välinen salmi oli sula. Vuosi 2016 oli lauha, eikä Väinamereen tullut jäätä. Matka peruutettiin vain vähän ennen sen alkua. Nyt meri oli jäässä, mutta valitettavasti Indrek sairastui kuumeeseen ja joutui jäämään Haapsaluun potemaan flunssaansa. Tauksi sijaitsee Väinameressä lähellä Sassin niemeä, 25 km Haapsalusta etelään. Kiersimme saaren 12 hengen porukalla. Virolaisia oli 9 ja suomalaisia 3.

Manu ja Tuomas matkalla Tauksille, joka näkyy taustalla. Saaren ympärysmitta on 8 km. 

Tauksin kierto meneillään hyvässä kelissä. Jokaisella oli jäänaskalit. Kahvinuotion sytytys ei onnistunut, koska puut olivat läpeensä märät.
  
Tauksin kaakkoispuolen ruo´ot oli niitetty ja viety kattotarpeiksi

Loppusuoralla hymyilyttää, kun jalat ovat kuivat

Tauksi on kierretty, hiihdimme kahdessa ryhmässä. Matka oli 12 km. Yhteiskuva Jugassaaren näkötornin luona Sassin niemessä. Kuumeinen Indrek saapui hakemaan suomalaiset. Hänen kyydissään pääsimme Tallinnaan. Olemme nyt kiertäneet 26 Viron saaren ympäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti