maanantai 22. helmikuuta 2016

Viron saarimatka 39. Vilsandi. Heinäkuu 2013

SAARIMATKA VILSANDIN YMPÄRI 20.7.2013

Osmussaaren, Vormsin ja Vilsandin sijainnit Viron länsirannikolla

Vilsandi on Viron seitsemänneksi suurin saari

Vilsandin veneyhteydet hoidetaan Kihelkonnan läheltä Papissaaren satamasta

Ulla ja Anja kotikulmillamme Helsingissä. He lähtivät reissuun, mutta eivät osallistuneet kävelyyn.

 Jonotusta Saarenmaan lautalle Virtsussa 19.7.2013.

Anja ja Anita Saarenmaan lautalla. He jäivät viettämään laatuaikaa Saarenmaalle ja Muhun Koguvaan
 
Saarenmaalla Papissaaren satamassa kävelyporukkamme purki matkatavaroita autoista. Papissaaren satama on tullut meille tutuksi aiemmilta reissuilta.

Saavumme Vilsandiin Vikatin satamaan. Vilsandi sijaitsee Saarenmaan länsipuolella. Neljän kilometrin levyinen Kihelkonna laht erottaa Vilsandin Saarenmaasta. 

Pikavene Papissaaresta Vilsandiin oli nopea. Hurjaa menoa kesti 12 minuuttia. Merimatka oli 10 km. Vene on valmistettu Virossa. Vain tämä yksilö on jätetty Viroon, muu valmistussarja on myyty Ruotsiin.

Lähdimme Vilsandin kiertoon lauantaina 20.7.2013 Tolli Turismitalun pihalta. Kiersimme Vilsandin myötäpäivään. Meitä oli 16 innokasta retkeilijää. Virolaisia oli 13 ja suomalaisia 3.

Alkuranta oli monimuotoinen ja jännä. Kenkämme pysyivät kuivina.

Tauko ennen Vilsandin majakkaa

Saavumme majakalle jonossa. Vilsandin juhlatalo on viimeisen kulkijan pään kohdalla.
 
Vilsandin läntisimmässä niemessä on majakka, vartiotorni, kulttuuritalo ja juhlatalo. Vilsandi on itä-länsisuunnassa oleva pitkulainen saari. Suomen Yleisradion Sää rannikkoasemilla tänään-ohjelman Ristna on sittemmin korvattu Vilsandin säätiedoilla.

Juhlatalossa vietettiin Vinsandin Musiikkipäiviä

Suomen joukkue päätti lähteä kesken konsertin jatkamaan matkaa. Olimme olleet reissussa jo kolme tuntia ja edenneet vasta 6 km. Matkaa oli jäljellä vielä 16 km. Lähdin Manun ja Hilkan kanssa kolmisin matkaan. Virolaiset jäivät konserttiin.

Evästauko Sauna-Gazin luona.

Majakan jälkeen ranta oli alavaa ja vetistä

Tapasimme kuuluisia Vilsandin lampaita

Hilkka kulki vellovassa mönjässä. Vitsailimme hajun perusteella, että mönjä oli sitä itteään.

Myös Pikku-Vilsandin rannat olivat kaislikkoiset. Kahlaten niistä selvisi parhaiten. Kuvassa Hilu ja Manu.

Hilu ja Ana maalissa. Päivän rämpimiset tekivät 22 km. Kuljimme 10 tuntia.

Viron paras sauna tähän mennessä on Tolli Talun sauna. Se on jatkuvalämmitteinen puusauna, ja tehty vanhaan pajaan. Lauteet ovat tuppeen sahattua leveää leppälautaa, eivätkä ne olleet perivirolaiseen tapaan kattoon asti korkeat. Suomalaiset kylpivät saunassa koko sen ajan, kun virolaiset olivat Vilsandi-Päivien iltajuhlassa. Ülle toi puuron yöksi saunaan muhimaan.

Talis valmisti joukoillemme pastaa 

Olevin osaksi tuli salaatin teko

Vilsandi-Päivien ruokailukatos oli käytössämme

Viron joukkue lähti toisen päivän aamuna Pikku-Vilsandin kiertoon. Suomalaiset kiersivät sen jo eilen. Iso- ja Pikku-Vilsandi ovat joskus olleet erillään, mutta maan kohoamisen johdosta saaret ovat kasvaneet yhteen. 

Kuva aikaisin aamulla nukkuvasta telttakylästämme. Olin menossa aamukahvin keittoon.

Lähdimme Vilsandista samalla veneellä, jolla tulimmekin. Porhalsimme täyttä vauhtia kapealla väylällä, jossa kivet hipoivat veneen kylkiä. 

Ennen vanhaan matkanteko Vilsandille oli rauhallisempaa. Kuorma-autot odottivat kesän tuloa ja ihmisiä lavoilleen. Autot kuljettivat väkeä Saarenmaalta Vilsandille matalan meren poikki. Otin tämän kuvan helmikuussa 2009 hiihtäessämme Saarenmaalla Kuusnõmmen alueella. Nykyään autoja ei enää käytetä, sillä ne ovat ruostuneet käyttökelvottomiksi. Harmittelimme asiaa, sillä olimme suunnitelleet lavakyytiä saarelle, kuten abit penkkareissa.

 Ulla ja Anita Kuressaaressa, josta lähdimme Haapsaluun Viieristin Majataloon yöksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti