maanantai 16. huhtikuuta 2018

Viron rannikko 24. Käsmu järv-Võsu. Huhtikuu 2003

Lankalauantai 19.4.2003. Pohjoisrannikko

Jääkävelymme Käsmu-järveltä Võsuun. Sijaintimme oli 40 km Tallinnasta itään.

Meitä oli reissussa iso kävelijäporukka. Virolaisia oli viisitoista ja suomalaisia kolme. Lisäksi oli yksi virolainen koira. Pysäköimme autot mäntymetsään Käsmu-järven luo. Kävelimme lumettomalla kankaalla rantatöyrään yli siihen paikkaan, mihin olimme lokakuussa 2001 lopettaneet. Hämmästyimme kovasti, sillä meri oli kauas ulapalle jäässä. Merta peitti paksu, valkoinen ja rosoinen jääkenttä, jota pitkin oli hyvä tallustella. Aloimme patikoida Käsmu-niemen länsirannan jäällä pohjoista kohti. Aurinko porotti.

Ennen Palganeemeä oli rannassa iso, pyöreä siirtolohkare, johon oli hakattu venäjänkielisiä nimiä. Palganeemessä oli vartiotorni ja 1985 rakennettu harmaatiilinen vartioasema. Ilma lämpeni kesälukemiin.

Käsmu-niemen koilliskulmasta vei sorakannas metsäiseen Saartneeme-saareen. Lähdimme sinne pikkuporukalla, toiset jatkoivat Käsmuun ja menivät museoon. Saartneemen pohjoisrannassa oli avovettä, jossa ui joutsenia. Koukkasimme oikean kautta heikolle jäälle ja kävelimme sitä pitkin tummia laikkuja kiertäen kohti ahtojäävuoria.

Mutta hui sentään! Indrek putosi vyötäröään myöten jäihin, mutta onnistui keplotella itsensä ylös ennenkuin ehdin apuun. Varovasti kulkien onnistuimme kävellä eteenpäin ja kiivetä kahdeksan metriä korkealle ahtojäävuorelle ja toisellekin. Palasimme takaisin kovalle maalle samaa reittiä, ja kävelimme Käsmuun, jossa näimme kieltolain aikaisen pirtulaiturin.

Kulkiessamme Käsmu-lahden jäällä kohti kaukana näkyvää Võsua, vajosi Indrek uudestaan jäihin. Hän tippui vyötäröään myöten pohjaan, eikä millään päässyt hauraalle jäälle takaisin. Hän teki pitkän uoman, ennen kuin onnistui nousta ylös. Kuivuneet housut kastuivat taas. Keräännyimme Võsun hiekkarannalle ja lopetimme steppailut. Kävelimme 18 km. Nautimme lämpimät sopat Võsun kahvilassa.

Aloituskuva. Iso porukkamme Käsmu-järven lähellä.

Yllätyimme, kun meri oli vielä jäässä

Puppe ja Ami Eru-lahden jäällä Käsmu-niemen rannassa

Olev, Rasmus, Hannes, Urve ja Puppe

Siirtolohkareessa oli kirjoituksia

Palganeen

Palganeemen rannassa lumi upotti

Puppe ja Ami kesäisessä kelissä

Talis kuvaa kyykyssä kaukana menevää Indrekiä

Indrek tunnustelee jään kestävyyttä

Lopulta Indrekin onnistuu päästä ahtojäiden päälle

Käsmun siirtolohkare ei hievahtanutkaan

Indrek heikoilla jäillä Käsmu-lahdessa

Upottuaan jäihin Indrekin oli vaikea nousta sieltä ylös

Talis ja Indrek. Märät jalat molemmilla.

Matka on tehty. Joukkomme on perillä Võsun rannassa.

Menimme Võsussa kahvilaan 

Ana, Ami, Ulla ja Puppe Tallinnassa ennen laivamatkaa Helsinkiin







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti