maanantai 18. syyskuuta 2023

Liftreissu 3, Keski-Suomi 1968

JYVÄSKYLÄ-HELSINKI ELOKUUSSA 1968

Olin velipojan kanssa kesätöissä kesäkuun alusta heinäkuun lopuun 1968 Kannonkoskella Keski-Suomessa. Isämme oli saanut enoltaan meille töitä maalaistalosta. Koululaisten kesätyöpaikat olivat Helsingissä sinä kesänä kiven alla. 

Saimme maalaistalosta lomaa juhannuksena, joten lähdimme postiautolla Jyväskylään. Koivurannan kesälavalla oli juhannustanssit ja Danny-Show. Muuten autoimme maalaistalon töissä parhaan kykymme mukaan. Olimme metsätöissä isännän apuna. Karsimme kirveillä oksat kahden metrin pituisiksi sahatuista, talvella kaadetuista koivunrungoista, jotka kasasimme korkeiksi ristikoiksi kuivumaan. Kitkimme naurismaita ja olimme heinätöissä.

Lopetettuamme kahden kuukauden renginhommat, lähdimme kotiin. Hurautimme ensin postiautolla Jyväskylään, josta velipoika jatkoi junalla Helsinkiin. Minä lähdin kotiin liftillä.

Saavuin muutaman auton kyydissä Joutsan ja Hartolan kautta Lahteen. Näin urheilukentällä nuorisoa täynnä olevan musiikkitapahtunan, mutta en halunnut jäädä sinne. Kävelin nelostien alkuun Radiomäelle, josta sain elämäni vauhdikkaimman liftin. Kyydissä oli muitakin liftareita. Auto oli viritetty ja voimakkailla lisävaloilla varustettu Volvo PV 444, kansan kielellä Munaperä-Volvo.  Kuskina oli vähän minua vanhempi kundi. Oli jo pimeää.

Kuski kiihdytti heti niin, että tuntui. Matkavauhti oli koko ajan 160-170 km/h. Hän ohitteli jatkuvasti ja  vaarallisesti välittämättä vastaantulijoista, jotka vilkuttivat valoja. Kämmeneni olivat pelosta kylmänkosteat. Olin kalmankalpea, mutta sitä ei pimeässä näkynyt. Mäntsälän läpiajossa nopeus oli 120 km/h, vaikka rajoitus oli 60 km/h. 

Kyyti päättyi Helsingin rautatieasemalle ja se kesti 45 minuuttia. Moottoritietä ei oltu vielä rakennettu. Koko matka oli vanhaa kaksikaistaista ja mutkaista nelostietä pitkin.



 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti