maanantai 18. syyskuuta 2023

Liftireissu 5, Kuusamo 1968

LIFTAUS OULUSTA HELSINKIIN SYKSYLLÄ1968


                                                        HELSINKI-OULU-KUUSAMO

Menin luokkakaverini Jukan kanssa hänen isänsä mökille Kuusamoon ruska-aikana 1968. Viikonlopun yhteydessä oli yhden päivän pituinen perunannostoloma, jota kutsuttiin Helsingissä jollain toisella nimellä. 

Matkustimme perjantaina yöjunalla Helsingistä Ouluun. Sieltä jatkoimme laina-Audilla Kuusamoon. Olimme mökillä yhden yön, jonka jälkeen palautimme auton takaisin Ouluun. Lähdimme liftaamaan sunnuntaina illansuussa Oulusta kohti Helsinkiä.


Kuusamon mökillä

Rukahovi

Lossi Kuusamon ja Posion välillä


RAAHE-KISSA

Saimme heti kyydin Raaheen, vaikka se ei ollutkaan aivan oikea suunta, sinnepäin kuitenkin. Tuli vilu ja yö oli pimeä. Seuraamme lyöttäytyi mustavalkoinen kissa, jota pidimme vuorotellen sylissämme. Annoimme sille nimeksi "Raahe". Kaverini hyräili Reino Helismaan laulua "Reissumies ja kissa". Raahe kulki mukanamme muutaman kilometrin. Hytisimme kylmästä. Opettelimme olemaan palelematta rentouttamalla lihaksemme kylmän aiheuttamasta jännitystilasta. Onnistuimme, kun harjoittelimme.

Jukka ja Raahe-kissa

Reissumies ja Kissa

Ana ja Raahe-kissa


JÄMSÄN KESOIL

Pääsimme jotenkin yön aikana Kalajoen lähelle, jossa menimme umpinaisen maitolaiturin sisälle nukkumaan. Aamulla maamies tuli tuomaan maitohinkkejä ja herätti meidät. Hän oli mukava mies, eikä ollut meille kulkureille vihainen. Jutteli kivasti. Matkamme jatkui Pohjanmaan koleassa aamussa kohti etelää. 

Kyyti vei meidät Kokkolaan. Olimme aika kaukana suorimmasta reitistä Helsinkiin. Saimme kuitenkin kahden ystävällisen rouvan mukana kyydin Jyväskylään, josta on tullut minulle liftimatkojeni solmukohta. Jyväskylästä meille tarjoutui kyyti Jämsään.

Jämsän Kesoil oli lähellä Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin teiden risteystä mäen rinteessä hyvässä liftauspaikassa. Astelimme Kesoilille, jonka pihassa rekka kävi tyhjäkäynnillä. Kuskia ei näkynyt, hän oli varmaankin Kesoilin baarissa kahvilla. Nousimme rekan sisään lämmittelemään ja odottamaan.  Kaverini nukahti saman tien.

Kuski tuli kahvilta ja havaitsi meidät pimeässä ohjaamossa. Hän tervehti ja lähti ajamaan. Kertoi olevansa matkalla Keravalle, jonne asti saisimme olla kyydissä. Hieno juttu! Sitten nukahdin minäkin.

                                                                        TAKSISSA

Rekka saapui Keravan teollisuusalueelle aamuyöstä kolmen-neljän aikaan. Kysyimme paikalle sattumalta tulleelta taksikuskilta hintaa Helsingin keskustaan, mutta se oli meille liian kallis. Rahamme riittivät juuri ja juuri jonkun Lahdentietä kulkevan HKL:n bussin päätepysäkille, joten ajoimme taksilla sinne. Värjöttelimme päättärillä niin kauan, että aamun ensimmäinen bussi lähti Helsinkiin. Saavuimme Rautatientorille. Oli tiistai-aamu. Ehdimme vielä kouluun.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti