maanantai 18. syyskuuta 2023

Liftireissu 11, Lappi 2015

LYHYT LIFTI KILPISJÄRVELLÄ ELOKUUSSA 2015 

Kolmen miehen vaellusryhmämme palasi Meekon suunnasta Haltin viittapolkua pitkin kohti Kilpisjärveä. Tunsin kipua polvessani Saarijärven uudessa autiotuvassa, mutta jatkoin klenkkaamalla eteenpäin. 

Saanajärven etelärannan kodassa vietetyn yön jälkeen kaverini lähtivät Saanan huiputukseen, minä puolestani laahustin yksin suorinta tietä Kilpisjärvelle. Loppumatkalla polku oli helppo, lankkutietkin olivat helpottamassa kulkua.

Saavuttuani maastosta pikitielle Kilppishallin kohdalla, aloin liftata kohti Retkeilykeskusta, jonka parkkipaikalla oli automme. Kun mikään auto ei minua huolinut, aloin hitaasti taapertaa tien vartta. Ohitseni ajoi toistakymmentä asuntoautoja, eivätkä ottaneet kyytiin. Jokaisessa istui keski-ikäinen pariskunta, joten tilaa olisi kyllä ollut. Jalkaani juili.

Sitten yksi auto jarrutti. Sininen Tullilaitoksen Skoda Oktavia farmari pysähtyi. Vähän minua vanhempi tullimies astui ulos autosta ja kysyi, minne matka? Retkeilykeskukselle, vastasin. Sitä hänkin arveli. Hyppää kyytiin, sanoi hän ja auttoi rinkkani auton peräkonttiin. Nuorempi tullimies oli kuskina.

Vanha tullimies kertoi, että tunturikuoriaisen tuhotyöt muutama vuosi sitten olivat olleet niin pahat, että toipuminen vahingoista kestää vuosia. Kerroin, että oli työn takana löytää terveitä tunturikoivuja kävelysauvoihimmekin. Lisäksi hän tokaisi, että tullimiehet voivat tarkastaa ihmisiä missä vain haluavat, eivät ainoastaan rajoilla. Kerroin, että kaverini olivat huiputtamassa Saanaa, josta saapuvat suoraan Retkeilyleskukseen. Kiitin kyydistä Retkeilykeskuksen pihassa, en olisi loppumatkaa kivuiltani jaksanut, vaikka tie oli tasaista asfalttia. 

Poikien saavuttua Retkeilykeskukseen söimme lohikeitot. Tullimiehetkin tulivat sinne lounaalle ja tokaisivat minulle, että kaverisi näyttivät saapuneen.

Tämä oli elämäni lyhin kokonainen liftimatka, viisi kilometri. Toistaiseksi se on ollut myös viimeinen. Siitä lähtien olen käynyt säännöllisesti kuntosalilla. Olen vaeltanut Lapissa tämän jälkeen vielä kahdesti: Ensin Somas, Halti, Urthas-Hotelli, Didnu. Sitten Utrhas-Hotelli, Pitsusjärven kierto, Tierbmes-järvi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti